Exam oOo exam..

Posted: August 8, 2009 in mE & mY eDu
Tags:

Hari ni ak kembali ke sekolah. Masuk dewan peperiksaan, rindu plak zaman sekolah dulu2. Tapi kali ni ak masuk dewan ngan orang2 dewasa.. huhu semuanya nampak matured2 je, muka mak dan ayah orang. Aku sorang je kot yang cam kanak2 ribena lagi.

Esei paper Ni exam paper yg sempat snap masa sesi petang tadi. Waktu petang      exam esei bm ngan bi. Dah lama tak ngarang ayat, jadi ayat2 tadi agak berbelit sket la..Macam bahasa karam singh walia pun ada agaknya.  Untuk exam ni ada 5 bahagian. 3 bahagian soklan objektif yang terdiri dari set A-60 soalan umum, pengetahuan am / set B-40 soalan math dan set C-20 soalan kefahaman. Yang paling aku suka mestilah set B iaitu soklan math dan yang paling tak suka pun set B gak.Suka sebab paper tu kaler hijau..hahha takde kena mengena langsung.. Huhu soalan math tu memang senang giler tapi kat 10 soklan main tembak je sebab tak cukup masa. Satu soalan ada la kat 4,5 baris panjangnya ayat tu. Pastu takleh guna kalkulator plak. Nombor pun ade cecah ribu2, pengiraan kuasa, fuh~ memang letih la nak congak. Yang set A pasal pengetahuan am tu ade yang bez dan ade yang tak bez. Banyak soalan berkisarkan perlembagaan, majlis raja2, dewan rakyat, dewan parlimen, dasar2 negara n so on. Ada gak dalam 5 soalan pasal komputer. Haha yang tu memang laju je la jawab. Yang pasal komputer tu, dalam paper tadi ada ia tanya fungsi RAM, jenis keyboard yang dipakai kat m’sia, phishing etc. Soalan pasal tajuk filem yang menang kat Festival Filem Malaysia tahun lepas pun ada gak ditanyanya..Pastu yang ak ingat lagi, pasal tokoh2 rekacipta zaman dulu, semua ti terkandung dalam bab pengetahuan am la. Alhamdulillah yang tu semua boleh jawab. Yang main tembak kebanyakannya soalan berkaitan dasar2 negara la huhu…Memang tak study langsung pun. Padan le muka sendiri kalu tak lulus. hahaha .. Yang paling best ada ia tanya soalan “siapakah yang menggunakan nama pena tongkat warrant?”. Soklan tu takde best sangat tapi menjadikan ia best sebab ak masih ingat ada lecturer pernah sebut dalam kelas pasal tu. Kalu tak silap masa kelas Puan Dini, subjek elektif is220..

Oklah nak tulih panjang2 pun korang malas gak nak baca nanti hehee… Kalu lulus, hurm oklah. Tapi kalu tak lulus lagi ok. Haa kenapa plak ni?.. Tunggu sambungannya lepas warta tamil jam 8 malam esok.😀

Comments
  1. Jieha says:

    uish.. sempat ambik gambo kertas exam..

  2. Jieha says:

    emm.. sama la cam soalan exam utk pegawai tadbir. beza set B je – kemahiran menyelesaikan masalah & membuat keputusan. esei hang citer pasal ape?

  3. iFFa says:

    esei BM jawab soklan pasal cara2 menjegah penyakit berjangkit.. yg esei BI plak jawab soklan pasal how to promote recycling.. yg esei BI tu memang takde idea langsung…

  4. missfath says:

    fafa!!!!
    lalalla~~~
    sj je nk nyibuk2…kah3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s