Awas! Penipuan Internet Banking

Posted: May 5, 2010 in Nasihat sket

Dalam minggu ni sudah 2 kali aku terima email berkenaan Internet Banking. Pertama, dari Public Bank. Yang tu memang kelakar sebab tak pernah ada akaun public bank pun,tetiba nak kena verify personal data plak.

Yang ni memang bulat2 boleh detect ia spam berdasarkan email penghantarnya iaitu rlincs@yahoo.com.my. Tapi macam mana pula kalau pengguna terima email yang beralamat sebijik cam bank punya seperti : “service@cimbclicks.com.my”. Lepas tu ia punya kandungan email pun memang ayat formal habis (kiranya ayat bank la)

We are requesting this information to verify and protect your identity. This is in order to prevent the illegal use of your bank accounts.

Please do not reply to this email.

We apologize for any inconvenience this may have caused.

Sincerely,
CIMB Internet Banking Team

Aku ni memang pengguna tetap CIMB Internet Banking. So dapat email camni agak was-was la. Nasib baik aku mendaftar utk Internet Banking melalui email lain. Jadi nak pesan beberapa perkara  utk kawan2 semua:

1. Jangan sesekali terpedaya dengan email camni. Remember, the Bank will never send any email requesting customers to click on the link provided in the email. Always KEY IN internet banking web address in your web browser.

2. Asingkan email untuk perkara2 serius dan yang tak serius. Contohnya utk pendaftaran internet banking, paypall etc perlu diasingkan dari email yg digunakan utk daftar laman sosial, internet survey etc.

3. Sebelum login, pastikan ada ikon mangga pada bahagian bawah sebelah kanan browser

Cakap pasal email ni, terperasan satu situasi. Sekarang ni aku ada 2 email yg aktif, yang selalu login la. Satu email tu (dikatakan sebagai email A)banyak betul dpt spam mail, dan yg satu lagi (email B) tu memang tak pernah dapat email spam. Email A aku guna utk daftar kat pautan biasa (youtube, facebook,  anime, download, cinema etc) dan email B utk  perkara serius (internet banking & kerja). Kesimpulannya, ….. korang pikirla sendiri.

Comments
  1. wenk says:

    ape dia email satu lagi..nak tlg spam ni..ngeh2

  2. […] Sejak tahun 2012 ni banyak dapat email dari maybank. Kalau sebelum ni dari cimb dengan public bank je. Rujuk post lama Penipuan Internet Banking […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s