Piala Thomas 2010

Posted: May 16, 2010 in aRouNd mE

Berakhirlah sudah badminton tournament kali ni, dan Piala Thomas kekal di tangan China. Indonesia tak berjaya ulang kejayaan mereka, kalahkan China 3-0 pada tahun 2000 (waktu tu Malaysia juga jadi tuan rumah). Tadi pi tengok live kat stadium. Walaupun pergi sorang, tapi memang syok dan enjoy tengok game tu.

Single 1 – Lin Dan vs Taufik Hidayat

Lin Dan memang unbeatable. Cara dia main memang agressive, court tu fully control. Best tengok Lin Dan main, tapi Taufik main cam ngantuk mata je.  I think Taufik did not perform his best. He could play better than that.  Lin Dan tu plak, suka benar tukar bulu tangkis. Kejap2 minta tukar huhu. Tengok game set pertama, dah agak Lin Dan boleh menang mudah. And finally, he beat Taufik 21-7, 21-14

Double 1 – Cai Yun/ Fu Haifeng vs Markis Kido/Hendra Setiawan

The great game. Dorang main memang best gila. Team China memang kuat main smash, tp steady je Indon sambut. Indon hampir2 menang set 1 (match paling best+suspen), dan menang set ke 2 tapi kalah plak set akhir. Btw mereka banyak bagi mata free kat China bila bola x lepas net, pastu pukulan tersasar keluar. And China won 25-23, 16-21, 21-12.

Single 2 – Chen Jin vs Simon Santoso

Game paling mengantuk tapi suspen. Suspen la sebab dorang gilir2 dapat point. Tapi mengantuk habis, smash kurang dapat mata pun sebab bola x lepas net, bola out. Simon main best gak. At least menang la jugak 1 set. Keputusan akhir 19-21, 21-17, 21-7.

Ni masa nak bagi medal. Gambar x cantik, maklumla kamera henpon 1.3mp huhu

Kesimpulan yang aku dapat buat dari game kali ni, Indon xleh main untuk set ke 3. Set pertama dan kedua memang dorang bertenaga habis tapi masuk set ke3 cam dah kehabisan tenaga. Ni yg aku lihat dari game double 1 ngan single 2. China plak, stamina maintain je cam set 1. Nampaknya lepas ni kena minum teh herba China, kasi stamina lebih.http://emo.huhiho.com

By the way, memang rasa tak rugi beli tiket walaupun pada awalnya aku harap dapat lihat team Malaysia ke final. Malaysia, kalu nak ulang kejayaan tahun 1992 perlu ingat bahawa Piala Thomas ni is a team tournament, not individual. Kalau tak silap, ni kali terakhir Choong Han main. So lepas ni mungkin Hafiz ganti seed 2, pastu sapa yg jadi seed 3 eh? Harap team Malaysia dapat contohi team Uber Korea. Most of them are rookies, but they can beat China yang dah menang sejak 6 tahun berturut, dan itu merupakan kemenangan pertama dalam sejarah. Cayalah wondergirls~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s