Ahad 27 June 2010 ..

Posted: June 27, 2010 in aRouNd mE, mE & FriEndS

Pagi ini lepas subuh terus siap2 utk keluar. Dalam 6.15 kuar umah, fuh~ cuaca pagi memang best. Mujur waktu tu hujan dah berhenti. Sebelum pukul 5pg tu, hujan lebat giler.

Ingat nak joging la dari rumah ke stesen lrt. Takde la jauh sangat, dlm 10 minit sampai la kot. Tapi tetiba ada teksi, so amik teksi je la. Walaupun persekitaran dah tak gelap sangat, dan tak bape sunyi (ada org joging, jual suratkhabar kat tepi jalan etc) tapi bahaya tu ada kat mane2 je kan. Sampai bukit jalil memang tak perlu risau, sejak stesen bas pudu dipindahkan ke situ, pagi2 camtu memang ramai orang. Dan dlm pukul 6.20 naik train ke masjid jamek. Sebenarnya aku kuar pagi2 tu sebab ada program :

Aku join yg acara 3km je. Kategori corporate sponsored atau dorang duk sebut2 sebagai “seeing is believing”. Acara marathon bersama pelajar2 sek men pendidikan khas setapak, yg mempunyai masalah penlihatan. Aku punya partner adik huda (17thn), yg mempunyai masalah rabun. Alhamdulillah dia nampak la jugak, so takde masalah sangat nak assist dia masa lari. Ada yg dapat partner yg blind sepenuhnya, agak mencabar utk bermarathon tp dorang tetap semangat.

Pic kat atas tu dengan adik2 yg sek men pend khas tu. Yg kanan sekali, pemenang no1 dapat le hadiah laptop. Budak tu partially blind. Dia nampak la cuma takde penglihatannya xde normal cam kita. Kalau perasan, dua org yg duk sebelah aku tu dia pandang ke arah lain kan. Sebenarnya mereka pandang arah org yg amik gambar.

Pas habis program, terjumpa plak brother yg tinggi 2 kali ganda dari aku neh (tp ketinggian tipu tu :p )

Thanks bro cause he gave me this cute little blue bear😀

Kepada korang yg aktif sukan, dan suka berlari maka tahun depan join la aktiviti ni. Tiap2 tahun ada buat. Ada banyak kategori antaranya 42km (full marathon), 21km (half), 10km, family fun run (5km), kid dash (3km & 1km) etc. Aku tengok jadualnya, yg 42km tu hadiah no 1 $17,500. Bila tengok kali kedua baru perasan jumlah tu dalam USD. Perghh bleh buat beli kereta sebijik. Yg 42km tu, tadi dorang stat lari pukul 4.30 pagi huhu.. Tadi kat dataran merdeka ada la ia pasang tv screen besar tu kan, ada tunjuk video yg lari pagi2 tu. Bahagian depan2 nampak cam ramai negro je. Tapi dorang lari maintain je speed. Laju plak tu.

Yang kalah takpe, tetap akan balik ngan medal. Asalkan korang habiskan larian, akan dapat medal sebab habiskan larian. Kepada yg minat lari, tahun depan sila join ye. Kepada yang tak minat, korang bleh join volunteer seperti awek di bawah😀

Cat dan kawan baru. Dapat le baju free (produk NB tau) + sijil + rm40. Tu utk non StandChad staff je la. Kalu staff cm aku neh tak dapat pun rm40😦 tapi ia bg dapat annual leave sehari. Keje volunteer ni semalam (Sabtu – 26 June). Jaga kaunter kat stadium titiwangsa, tempat utk peserta amik run pack. syok~ Cath! tahun depan kite join lagi ye😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s