Duit oOh duiT

Posted: August 1, 2010 in mY sImpLe LiFe

Kalau nak cerita pasal duit memang tak habis kisahnya. Duit tu macam air. Laju je mengalir. Dan duit ni janganla duk difikirkan sangat. Lagi fikir lagi pening. Lagi kita duk berkira, lagilah rasa tak cukup. Dan petang tadi Allah telah sampaikan peringatan kepada ku yg terlalai ngan rezeki yang dikurniakan dari NYA. Alhamdulillah petang tadi kak ihah tetiba msg tanya “dah bayar xxx ?” .  Dan baru aku tersedar.

Tahun lepas masa mula2 start kerja memang aku dah berkira2 pasal xxx. Tapi bila dah tanya kat abah, dia cakap tak cukup syarat lagi. Yela waktu tu gaji 1.5k je. Tolak sewa + bil + makan + parents = baki cukup2 makan je. Sehari sebelum gaji, baki dalam bank ada spuloh ringgit. Sekarang alhamdulillah rezeki dah bertambah. Gaji+elaun – (sewa+bil+parents+ptpTIPU+bla bla bla) = baki pun lepas la 1k jugak.

Maka tadi lepas kak ihah tanya, terus je aku buka website xxx pi kira2 jap. Tahunan boleh la bayar rm300 lebih, kiranya bulanan takde la sampai rm40 pun. Hurm bila duk renungkan, bayar xxx +- 40 je sbulan, nak dibandingkan ngan hutang ptpTIPU tu sampai duk bayar zzz sbulan.

Bulan 10 ni ada “cuti sem” seminggu. Bolehla setelkan xxx kat terengganu, bayar utk setahun terus ^_^

Really thanks to my sis sebab bagi peringatan tu ~

Apa itu xxx?.. Itula yg wajib.

xxx = ZAKAT PENDAPATAN. Nak buat kira2 boleh pi kat web ni: zakatA atau zakatB atau google je la.

Marilah sama2 kita bayar zakat. Barula dapat berkat~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s