Memori budak kecik

Posted: February 10, 2011 in mY sImpLe LiFe

Ngah duk kemaskini segala file yg ada kat dekstop, tetiba terjumpa beberapa pics ni. Tak ingat da bila dan kenapa google and simpan pics ni. Antaranya:

Tadaaa pistol air. Hehe ni antara barang mainan fav kecik2 dulu. Tambah je air paip, pastu main tembak2 ngan abang.  Pistol air dulu2 murah je (tak tau harga berapa sebab tak pernah beli guna duit sendiri hehe). Agaknya tak sampai rm2 kot. Sekarang?.. Heh try la masuk web toys r us tu. Ada je jual pistol air, cuma namanya ada kelas sikit la. Harga?.. errk boleh buat beli topup celcom 2, 3 keping. Ish tetiba rasa nak g beli sbijik. Main tembak2 ngan anak sedara bez gak. Agak2 kat mydin ada jual tak spesis yg lama camni?

***********************************************

Pic kedua yg jumpa kat desktop laptop ni :

Haha ni mainan paling bez~ Orang ganung sebut “anok kang” je. Dop taula apa nama sebenarnya. Biasanya ia jual 1 set, dalam saiz kertas A4. ada la baju, kasut, topi ect. Harga 20sen je skeping. Suka beli yang set putera/puteri. Ia ada koleksi pakaian diraja hehe.. Sekarang macam dah pupus je mainan ni. Best sebab kita boleh sesuka hati je design nk bagi pakai apa. Ni mainan masa kecik2, awal tahun 90an. Zaman tadika n awal skolah rendah. Biasa beli kat kedai tepi umah tok la (waktu dulu tok duduk kat kg pasir panjang). Kalu tok kirim beli barang, mesti dapat upah dlm 20sen. Pastu wat la beli benda alah ni, main sama2 ngan kak ihah hehehe..

***********************************************

Ni pasal makanan plak.  Coklat udang~ Pernah makan dop? Gula2 ni femes sebab boleh makan skali ngan plastiknya.

Zaman dulu2 beli 10sen dapat 2 rasanya. Sekarang? beli 20sen dapat 1. Hari tu ada la nampak kat carrefour, beli la dan bawak g opis. huhu ramai gak yg suka kat gula2 ni.  Bila bagi, ayat dorang lebih kurang sama je “owh ni gula2 masa kecik2 dulu” … haha nampak sangat budak kecik dulu2 suka makan. Dulu suka la makan sebab ia boleh makan skali ngan plastiknya (pembalut bahagian dalam). Bila makan tu, wah rasa cam power je sebab boleh makan plastik. haha tu pemikiran budak2.

***********************************************

Sekarang dah tau kenapa ada google n simpan gambar2 ni. Rindu kat zaman budak2. Nak kembali ke tahun 90an boleh tak? My good old days~ haiyahh….doraemon pinjam pintu suka hati =.=

Comments
  1. faridah says:

    haha…sama la mainan tu…yag paling best patung kertas tu la….

  2. Najah says:

    coklat udang tu abah pnggil coklat bata ;p

  3. Mizz Yaya says:

    iffaaa.. ya sangat sangat suke main patung kertas tu. punyer laaa cantek baju2 die. ade evening dress, ade top laa.. waahhh, rindunyeee zaman2 itu. lagi satu, belon yg dlm tube. kite akn tuip gune straw kecik ala ala batang lolipop. alaaa, ape mende dah nama die. ya suke giler beli belon tu sbb ade gula2 susu (tablet mcm panadol). maen belon tu, bile pecah, sisa die tu lekat kat karpet. dan2 je kene marah kat ayah. hahaha..

    tak tahu lah nak cakap macam mane betape seronoknye zaman tu. sekarang dah dewasa dah. ecehh.. dewasa la sangat.😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s