Si Kecot ..

Posted: March 2, 2011 in mY sImpLe LiFe

Ni gambar yang tengok kat facebook Puan Teri (makcik neh memang antu kucing).

Bila tengok je pic ni, terus rasa rindu giler kat si kecot. Muka memang sama, warna pun sama. Corak je lain sikit kot.

Si kecok ..

Kucing kat umah dulu2 area akhir tahun 90an. Nak kata kucing liar, takde la liar pun tapi tak bertuan kot.
Sebab nampak lapar, bagi la makan. Nasi + ikan singgang yg tak habis tu je.
Lama2 kucing ni melekat kat umah, tapi duk luar je la takda masuk umah pun (kompen ma tak bagi)
Tapi pernah gak wat masuk dalam bilik senyap2 hahahaa :p

Dapat nama “kecot” ni sebab ia jalan terkecot2. Asalkan ia jalan normal cam rakyat jelata yang lain, tapi pada suatu hari .. jeng jeng jeng ..
Ntah camne satu hari tu ia duduk bawah kereta, so masa abah nak undur kereta tak perasan ia kat bawah tu, maka terlanggar la sebelah kakinya. Belah kanan rasanya.
Tapi tak berdarah pun, mungkin patah la. Maka lepas tu ia jalan terkecot2 so dapatla nama kecot.

Waktu petang kadang2 bawak ia round naik beskal keliling umah ^^ Ingat lagi 1st time letak dalam bakul beskal, ia melompat mau turun. Gayat kot huhu.. Tapi tahan je takmo bagi ia turun. Lepas tu … da round skali, haaa ia tak nak turun plak. Syok kot duk dalam bakul beskal, sambil menikmati permandangan, angin sepoi2 bahasa tiup muka tu .. Then pantang nampak je orang nak naik beskal, laju je ia tunggu tepi tu sibuk nak naik skali. Pernah gak bawak round2 naik beskal sampai tertido kucing tu..

Pastu suatu hari ia hilang😦 . Sebenarnya ia dihilangkan. Sebab tu kucing tak bertuan & berumah kan, so kalau tak lepak kat halaman umah kitorang, ia duk la kat umah orang lain. Ada la jiran ni yang tak suka kucing kot. Dia suh anaknya pi anta kucing ni jauh2.. Takde la jauh sangat pun, kat kedai depan umah je. Sekali anta, ia balik. Kali kedua pun ia balik gak. Then lepas tu tak tau dorang anta mane, terus tak balik2 da.

Sedih tu takyah cakap la. Memang agak bengang ngan jiran tu. Bukan kucing tu wat salah ape pun. Rasanya tak pernah skali pun ia berak merata kat kawasan umah.

Saye suka kecot sebab ia bersih, pastu tak berpenyakit. Gebu n sihat plak tu walaupun makan nasi kosong ngan ikan singgang je.

Siyes rindu giler kat ia =.= Kucing yang saye paling sayang dalam dunia ni

Comments
  1. Jieha says:

    ahaha… teringat lak kt ketek, ekor panjang, abu, cekok, kembang, putih (kucing kesayangan tok ki), si kembar…. ada satu lg x ingat nama,yang pasti ia suka makan apa saje… bg la mknn ape2..roti,cekodok,goreng pisang… mesti makan dgn gumbiranye (^_^)

    • Okesh says:

      hok suke makan taik cicak name pende?….hahaha comel2 gak kucing umah tok dulu. kalu tido sane, malam2 suke je ajak ia tido hujung kaki..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s