E-Filing

Posted: April 26, 2011 in aRouNd mE

Waaa tak buat e-Filing lagi. Dah dapat broadcast email dari HR, baru kelam kabut nak buat. Takpe2 ada 4 hari lagi before 30th Apr.

Bulan lepas, pakcik kat cubicle belakang dah ajar cara nak wat, tapi nampak cam rumit je then tangguh. Pastu terus lupa. Alahai pakcik, kenapa la sy tak dengar nasihat kamu hari tu?..

Memangla rasa malas nk wat until tadi cik Az cakap, kalau tak buat kena denda 2k. (;´ρ`) Waa terus tetiba teruja nak buat, call Lhdn hotline utk amik no pin tapi hampeh, engaged je memanjang.

Tak tau e-Filing ape? Haa tengok sini: https://e.hasil.gov.my/. Nak explain pun tak reti gak, paham2 je la ia berkaitan ngan cukai.

Wahai Lhdn, boleh tak kira sy punya pendapatan tahunan tanpa perlu campur ngan segala elaun bulanan tu?..

Comments
  1. wenk says:

    wow…orang kaye kene tax

    • Okesh says:

      dop tau kena ke dop.. kan kena submit dulu borang kat e-filing then baru dorang akan kira smada kena atau tak. Sepatutnya tak kena la😀 tp kalu dorang kira elaun seme, maka akan kena =( .. tp cam dop sempat wat je efiling tahun ni, kol hotline busy memanjang

      • wenk says:

        kene pegi kat LHDN…tapi dengan syarat dah ade register dengan LHDN sebelum ni.

        Utk register kena submit borang EA ngan salinan IC rasenye.

  2. Okesh says:

    nak pegi lhdn tu ntah bila la. Tp ada kawan dah buat, boleh wat online je dgn syarat aa no PIN. No PIN tu boleh dptkan dgr tepon hotline je. Tak pernah register tapi dah direjisterkan oleh majikan huhu.. Sedar2 posmen da anta surat pendaftaran kat umah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s