Ar Rahman

Posted: November 18, 2012 in aRouNd mE

SCB punya polisi (polisi ke?) at least setahun kena join aktiviti sukarelawan paling kurang 3 kali.
So jumaat malam yang lepas join la sukarelawan aktiviti anjuran PERTIWI soup kitchen dengan aweks Pjart, Shida dan seorang jejaka iaitu Arep.

Tugas sukarelawan malam tu ialah distribute food to homeless pada 3 lokasi iaitu first kat depan Tune hotel – start kul 9.30 malam camtu (chow kit), then depan mydin kotaraya last skali depan masjid India.

Serius ramai homeless area kl. Tapi masa bagi2 makanan tu, ada jugak nampak orang yg bukan gaya homeless pun.
Takpe jangan fikir negatif.

Perasaan? Memula agak seram pastu dah bila dah ke lokasi ke2 dan ke3 rasa ok la sket.
Sedih tau tengok makcik2, pakcik2 baya datuk nenek kita terketar2 beratur minta makanan.
Ada juga yang bawa anak2 kecil, pastu tangan sebelah lagi pegang plastik beg yg penuh dengan botol2 kosong, tin2 dan kertas2 mungkin utk dikitar semula kot.

Antara makanan yg bagi malam tu ialah vitamin (minyak ikan), nasi, mee, roti etc.

Hope next time SCB buat lagi aktiviti sukarelawan macam ni.
Thumbs up to group PERTIWI (Pertubuhan Tindakan Wanita Islam) Soup Kitchen.
Rasanya team ni memang sentiasa mengalu2kan sukarelawan, so kalau terasa nak join as individual tu try la google contact detail dorang (atau join group dorang kat FB).

Waktu tu la rasa sangat2 bersyukur at least kita ada rumah untuk berteduh, walaupun bukan rumah banglo.
Ada baju untuk dipakai walaupun bukan jenama guess, bum, adidas etc.
Ada kereta utk kemudahan ke mana2 walaupun bukan bmw.

*****************************************************************

untitled

Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan (wahai umat manusia dan jin)?
– QS 55:13 –
*****************************************************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s