The Hunter

Posted: October 16, 2013 in Jalan-Jalan, mY sImpLe LiFe

Ni tahun ke3 join treasure hunt. Sejak join SCB ni memang tak pernah miss join. Tapi tiap2 tahun join dengan team yang berbeza haha.

Treasure hunt memang seronok. Memerah otak sambil jalan-jalan kenal tempat. My task cam biasa tiap2 tahun jadi passenger je. Navigator tidak sama sekali sebab instinct sy ni ala2 Roronoa Zoro (ala watak one piece tu), selalu tersesat. Nak jadi driver pun memang tak le. Biasa driver ni bagi kat budak lelaki je. So task sy biasanya perah otak cari jawapan.

altAvqxFlwUvzT5Y5NC2_JgVS2QantPQltod4OHKwRy3pec
Team tahun ni ~

Masa nak flag off, dorang akan bagi set soalan dan direction. Direction ni kalau untuk treasure hunt ia dipanggil “Tulip”. Tapi driver kami hari tu asyik duk sebut Tulip tu sebagai Lotus.

WP_000709

Tulip ni memang untuk navigator la. Kalau navigator anda bagus, tak sesat maka senang la nak cari jawapan. Kalau dah tersesat arah tu, haa mungkin memang susah nak jumpa jawapan.

Ni pulak contoh soalan. Set A ada 30 soalan yang jawapannya ada dari papan tanda/signboard nama kedai sekitar arah tulip tu.

treasure hunt question

Sebab dah berpengalaman join, maka tahun ni banyak sket la jawapan yang betul hehe. 13/30 kira ok la kot. Kalau tahun2 lepas tu, ada la 5-6 soklan je yang betul agaknya.

Set B ada 4 soalan yang kita kena terjemah apa barang yang dimaksudkan, pastu kena beli barang tu.

treasure hunt

Macam contoh soalan dalam pic tu, jawapannya Julie’s Dark Choco. Ada dekat 3-4 jam nak terjemah ayat ke 3 tu. Padahal senang je. Ok mari kita try terjemah

“Belonging to Poppins start, this dark coloured snack”
— Ni kita google Poppins, keluar nama Mary dan Julie. Bila baca “snack” automatik terbayang biskut Julie. Tapi biskut Julie banyak jenis kan.

Ok tengok ayat kedua plak, cam takde klu apa2.
Ayat ketiga camni:
“Scope’s first and where in Chinese Headquarters initially”
— Scope’s first tu maksudnya huruf S, kita sambungkan dengan perkataan “and” maka jadilah Sand.
— where in Chinese Headquarters initially. keyword initially tu maksudnya huruf depan ayat Where In Chinese Headquarters = WICH
— sambungkan huruf dari scope tu makan jadilah SANDWICH.
— bila dapat klu sandwich ni, makan tau la jawapannya biskut julie yang kapit tu.

Ayat last “You can buy this chocolatey vanilla flavoured treasure for me”
— yang ni kitorang google je masuk website julies, tengok pic camne rupa packing produk tu.

picture31

tadaa ini lah ia. Nasib baik jumpe kat kedai. haha masa mula2 jumpa tu boleh terfikir “eh cam tak pernah nampak pun ada jual kat kedai”

So tu lah citer pasal treasure hunt. Harap2 tahun depan dapat join lagi. Eh nak join bukan free tau walaupun activity company. Tahun ni mahal sket dari tahun2 lepas. 1 kereta RM450. Tahun lepas rasanya macam rm80 je seorang. Tapi tahun ni syok, ke johor. Cam tahun2 lepas g gambang dengan cherating. tak berapa best sebab tempat tu selalu singgah. Ni ke johor cam seronok sket.

Time nak balik ahad tu sempat la singgah JPO. Sebelum tu sesat kat Larkin 2-3 jam semata-mata nak cari kedai murtabak special ni. Ada murtabak cheese, RM10 skeping haa.

WP_000702

Masa kat Larkin, lunch kat kedai apa ntah. Plaza Larkin kot. Ada menu Mee Rebus Stualang. Gilerr sedap dan cepat kenyang sebab kuahnya pekat. Ada telur rebus, cendawan dengan udang.

WP_000700

Lepas ni boleh turun ke johor selalu kot?😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s