28 and counting .. tick tock

Posted: February 25, 2015 in Uncategorized

Apa yang korang harapkan bila hari ulang tahun kelahiran?
Hadiah? Kek? Suprise party?..
Nahhh, itu mungkin la dalam list if my age was 20th and below.
Tapi sekarang lagi 2 tahun nak cecah 30, dimana benda-benda tu semua dah tak penting.

Yang penting bangun pagi dapat peluk ma..
Ohhh I’m so homesick sekarang. Rasa macam tiap2 minggu nak balik kampung.
Merantau sejak form 4, ikut perkiraan memang banyak habiskan masa luar Terengganu. Makin hari tengok ibu-bapa makin tua, berharap la dapat sentiasa berada disisi mereka. Tapi itu ler, apply kerja kat Terengganu tapi masih tak ada rezeki nak balik sana.

Ehh dah lari topik. Asalnya nak cerita pasal birthday.
Haha yup birthday. Rasanya start umur cecah 23 or 24 maybe, aku dah off kan notification kat FB. Dulu2 best la juga ramai kawan wish birthday. Tapi skrang benda tu bukan jadi kepentingan pun. Asalnya saja off sebab malas nak reply post tu semua ehehee. Lama2 macam seronok pula bila ada sahabat yang masih ingat even without fb notification.

Birthday celebration? Nahh tak kisah dah pasal tu sebabnya masa zaman kanak2 dulu dah puas sambut. Tiap2 tahun time birthday abah ma akan buat makan2 kat rumah tok sampai la umur 12 tahun. Not only me, tapi kak Ihah, abang & adik pun sama. Semua akan celebrate tapi sampai habis sekolah rendah je. Biasanya my birthday selalu gabung dengan adik punya awal March. So either aku akan sambut lambat or adik kena sambut awal hahaa.. Cari2 gambar birthday masa kanak2, macam nak upload tapi fikir banyak kali cam kelakar je. haha masa kecik2 dulu sesungguhnya diri ini amat chubby :p

Bila umur dah cecah 20 tahun ke atas ni, tiap kali birthday just nak sambut dengan parents je. Biasanya bangun pagi dalam perjalanan drive ke office tu akan call parents. Aku memang spesis yang suka call parents dalam kereta, sebab boleh cakap macam2 haha. Tapi tahun ni paling best. Bangun pagi2 dapat peluk mamaaaaaa ~

Kadang2 kita ni duk risau diri makin tua, nak cecah 30 la bagai. Tapi lupa yang parents kita pun makin tua. So selagi masih ada masa ni, ambil la kesempatan sebanyak mana untuk bersama dengan mereka.

family_love_quotes

Kisah kasut dan beg

Posted: January 23, 2015 in R4nd0m

B71vy7CIIAAWnbq

Si sarah tetiba tag me kat pic ni. Secara tak langsung terfikir ‘eh bila last time beli kasut yup?’
Tengok wedges yang tengah pakai sekarang, hurmm macam tahun 2012 punya je.
Terbayang-bayang kasut sukan dalam kereta, kasut formal, selipar jepun & selipar biasa buat jalan2 tu…
Eh kali terakhir beli selipar biasa tahun 2013 kot. Tu pun sebab dah takde selipar nak pakai jalan2

Tengok balik wedges yang pakai ke opis hari-hari. Dari tahun 2012, pernah putus tali sekali lepas tu gigih gi hantar jahit kedai instead of pergi beli yang baru
Hahaha pelik tak bila perempuan tak suka shopping kasut?

Saya memang spesis yang jenis pakai sampai lebam. Selagi boleh repair, hantar la repair kat kedai.
Dah lunyai betul baru buang.
Bukan nak berjimat sangat, tapi sebenarnya jenis cerewet.
Heels semua tu mana pakai. Buat sakit kaki je. Kalau rasa nak tinggi sikit pakai la wedges tapiii susah nak cari wedges yang selesa dan design kena dengan citarasa.
Biasanya design lawa, tapi tak selesa.
Atau design lawa, selesa tapi bila nak beli tengok2 takde saiz
Atauuuuu design lawa, selesa, ada saiz tapi mahal.
Setakat ni kasut paling mahal pun pernah beli area rm70, tapi tu pun sebab ada voucher jadi kena bayar dalam rm20 je hahaha😀
Biasanya beli kasut/selipar range rm30-rm60 je sebab rasa tak berbaloi nak beli mahal2 pun nanti cepat rosak

Raya? Ahaa tak pernah beli kasut/sandal khas untuk raya.
Eh jap, pernah la beli tapi untuk parents, bukan untuk diri sendiri.

Jangan kata kasut, handbag pun bukan dalam jenis barangan yang perlu/suka/harus dibeli setiap tahun.
Beli beg bila beg yang pakai sebelumnya rosak, atau dah berkenan giler2.
Sekarang ni pun ada 2 je kot beg pakai untuk keluar jalan-jalan. Satu tu beg harga RM20 beli masa first kerja tahun 2009.
Sampai sekarang memang ok lagi.
Another one beli masa kat sabah tahun 2012. Sebab dah berkenan sangat-sangat. Mungkin sebab coraknya berwarna-warni sikit.
Beg yang pakai dari tahun 2009 tu warna kelabu je, kadang2 bila pakai time keluar dengan t-shirt hitam, tudung kelabu .. *-* rasa macam hidup dalam kegelapan je hahaha
Maka beli la satu lagi yang ceria sikit, tu pun harga dalam rm30 je kot

Beg paling mahal dan paling menyesal beli masa company dinner tahun 2011.
Hurmm handbag Guess, tau2 je la harga berapa.
Jarang pakai sebab rasa macam kewanitaan sangat. Beg jenis yg tali pendek tu bila galas muat2 je masuk bawah ketiak.
Jarang pakai tapiiii bila dah 2 tahun ia punya kulit dah terhakis sikit2😦 sayang giler sebab mahal dan pakai berapa kerap je.
Time raya, time kenduri ..
Lepas tu dah taubat da beli barang mahal2. Buat membazir beras je~

Target?

Posted: December 12, 2014 in R4nd0m

Hari ni Sue’s last day. Sue my ex-manager masa kat service desk. After lunch tadi turun la level 6 kejap jumpa dia.

Borak2 then dia tanya camne kerja sekarang.
Just reply “ok lah, less stress & quite flexible”.

Lepas tu berbakul2 kena ceramah hahaha. Katanya bahaya bila flexible, tak stress ni.
Ia akan slow down kan creativity, performance bla bla bla…
So u need to get out from your comfort zone sementara masih muda ni bla bla bla…

Heh tiap kali borak dengan dia memang camtu.
Macam session p3 (performance review). Tapi apa yang dia cakap semua betul.
Dan tiap kali lepas borak, mesti rasa semangat berkobar2 nak buat yang terbaik

Then dia tanya lagi, apa next target?
Ok ni memang susah nak jawab.
Target? hmmm salary increment & bonus yang bagus?
Kalau camtu tiap2 tahun target tercapai but tak pernah rasa puas hati.
So what I want actually?

Serious sendiri pun tak tau jawapannya.
Sebab my target selalu berubah ikut persekitaran.
Contohnya masa team frontline, kononnya nak jadi expert bab security related.
Siap plan nak amik master dalam bidang information security lagi.

Then setahun dua lepas tu pindah masuk team technical.
So target nak jadi expert dalam technical related plak.

Lepas tu join data team, target nak terer dengan segala sql script & database.
Berlambak kerja kat luar perlukan kepakaran camtu.

Sekarang involve dengan project remedy 8 dan lain plak targetnya.

Jawapan yang pasti, 2 tahun lagi I will say sayonara.
Kenapa 2 tahun, bukan sekarang?
Sebab itu target yang tak pernah berubah sejak 3 tahun lepas.

2016 Hope so …..
Dengan izin Allah🙂

Bandung part 2 – Makan2

Posted: October 9, 2014 in Jalan-Jalan
Tags:

Jom sambung part makan-makan.

Makanan kat sana tak kurang mahalnya! Lagipun mungkin sebab kami ikut je kemana supir tu bawa. Mesti dia bawa ke tempat yang dia dapat komisen kan tapi at least sedap dan selamat.

Selamat means bersih. Selamat dari cirit-birit. Pesan kawan, pergi sana cuba avoid beli makanan tepi jalan. Senang sakit perut.

First day sampai memang minta supir tu bawa kami ke tempat makan. Lapar~
Tempat makan pertama yang dibawa ialah ke Mang Engking. Makan duduk bersila sambil tengok2 ikan berenang2 kat bawah tu. Mang Engking ni banyak cawangan makanannya memang sedap2.

Mang Lauk kongsi 4 orang. Tapi kira2 semula mahal sebenarnya. Dalam RM30 juga seorang T_T

???????????Tempat makanan yg lain ialah restoran nasi padang. Style mereka, banyak lauk dihidangkan atas meja. Yang mana berkenan boleh amik, yang taknak makan jangan gatal nak sentuh. Kalau tak kena bayar.

nasi padang

Time malam pula supir suka bawa datang ke Paskal Food Market.

Katanya ada 1001 menu kat sini.

paskal food market

Satay ni dalam 36 ribu rupiah. Kira2 semula ada la dalam rm10 untuk 10 batang.

Weihh RM1 sebatang! Kalah satay kajang.

sate rm1 sebatang

Tu je pasal makanan. haha tak reti nak explain panjang2. Tapi makanan sini serius mahal T_T

Ayuh berwisata ke Bandung

Posted: October 9, 2014 in Jalan-Jalan
Tags:

Alkisah bulan 5 tahun 2014 berjaya juga jejak kaki ke Indonesia buat pertama kalinya.
Destinasi kali ni ke Bandung pula. Tahun-tahun lepas dah jalan2 dalam Malaysia, kali ni kita cuba keluar sikit la hehe😀

Malas nak tulis panjang2, here’s the summary untuk trip 5D4N ke Bandung~
Total belanja kat sana (flight, hotal, supir, makan, tiket, shopping) dalam RM 1k. Kalau yang kaki shopping terutamanya peminat kain2 pasang, lace mungkin kena bawa lebih sikit kot.

Flight return beli time promosi Air Asia dapatla RM191/pax
Penginapan kat Amaris Hotel Chihampelas = RM 174/pax. Beli kat groupon (RM348 untuk 2 orang, 5D4N)
Hotel sekali dengan breakfast. Bilik takde besar sangat tapi memang selesa dengan aircord, tv, pemanas air.

Currency waktu tu 1 juta rupiah = RM 274. Currency ni memang kena selalu survey sebab ia selalu turun naik. Lepas raya cina hampir rm290, so bila tengok ia turun tu cepat2 la tukar.

 

5 hari kat sana boleh kata kami pergi kedai, kedai, kedai dan kedai! hahaa sebab tu la orang kata kat sana syurga shopping.

First day sampai, lepas makan terus supir bawa ke Rumah Kain Kopo. Kain pasang sini just RM35 je. Kain tu siap ada lace, sulam bagai. Kira murah la tu. Tak bestnya tengokla susunan dalam kedai. Nak pilih kain pun pening.

rumah kain kopo

After that kami dibawa ke Toko Tiga. Sini sangat famous dengan jeans ori yang murah.

toko tiga

Dengan muka tak mandi lagi (flight 6.30 am dari Malaysia, sampai sini terus jalan2 bila masa nak mandi?) kami meneruskan perjalanan ke Jalan Riau. eh ke Jalan Dago? Lupa dah haha tapi yang pasti tempat ni sangat banyak factory outlet. Berderek side by side.

Ok kalau nak cakap pasal tempat shopping kat Bandung ni memang takkan habis. Last but not least, Rumah Mode yang wajib disinggah. Sebut as Mo-day.

rumah mode

Tengok patung tu kurus je! Sampai sini ia memang boleh menguruskan dompet anda.

Satu lagi tempat yang akan mengosongkan dompet ialah Pasar Baru.
Ni macam pasar payang tapi lagi besar dan tinggi, ada dalam 5,6,7,8 berapa tingkat dah lupa. Kami pergi dua kali tu pun belum sempat round semua tingkat😀

Mun & Feez boleh melekat dalam satu kedai selama sejam lebih! Dorang duk pilih kain2 lace. Serius murah sebab lace kat sana kainnya lebar besar. Bukan macam yang jual kat Jakel yang lebar sejengkal tu.

Saya tak shopping sangat sebab bukan kaki beli kain. Tapi yang syoknya penjual kat sana suka hidangkan kuih & air free sambil pelanggan pilih kain

pasar baru

Air botol fruit tea tu serius sedap. Teh botol sangat femes kat sana tapi yg teh biasa tak sedap.

Ok habis part kedai, antara tempat yang wajib pergi semestinya Tangkuban Perahu yang terletak di Jawa Barat. Bila sampai sini, kena hati-hati dengan para penjual. Diorang akan sangat mesra dan baik, offer tolong amik gambar lagi. Dan mereka akan ikut korang sambil cerita pasal sejarah tempat tu etc. Sampai kat suatu tempat dorang start keluarkan barang2 jualan dan akan pujuk rayu suruh beli dengan harga yang mahal. Macam tasbih dibuat dari batu apa ntah, standard dorang jual dalam 100k walhal beli kat bawah boleh dapat dalam 30k saja. So berhati2 lah dengan para penjual.

tangkuban

 

Macam satu kemestian snap pic kat papan tanda ni

 

abuugannn

 

Proses menghasilkan abuuugannn~

 

On the way balik dari Tangkuban Perahu, supir ajak singgah di tempat pembuatan kopi luwak. Pernah dengar?Cara penghasilannya agak unik sebab ia menggunakan musang. Nak cerita tak reti kalau rajin baca sendiri kat http://www.kopiluwakcikole.com

Masih di jalan yang sama, sempat singgah sebentar di Strawberry Land yang buahnya hidup segan, tumbuh tak mahu.

strawberry

Dah puas bersiar2 mari kita bermain pula di Trans Studio Bandung, indoor theme park terbesar di dunia katanya. Tiket weekday 150k, weekend 250k. Kalau nak murah cuba tanya supir. Macam kami beli dengan supir so dapat la 140k seorang. Kesilapan hari tu pergi sini tanpa check jadual. Seeloknya check jadual sebab kat sana ada juga persembahan teater, stunt show etc yang mana hanya sekali dalam sehari. So masa sampai hari tu dah terlepas. Just sempat tengok parade je.

parade
eh Elvis Presley?

Game kat situ tak mencabar sangat tapi ia punya roller coaster memang terbaik.

Ok sekian bab jalan2. Asalnya nak sumbat sekali part makan2 dalam post ni tapi rasa macam dah terlalu panjang. Soooo kalu rajin jap lagi saya sambung haha ~

Chow

Scope – UPM Eco Day

Posted: June 23, 2014 in Volunteer, xTvT
Tags:

3rd CSR aktiviti yg join untuk tahun ni! Heh kalau bukan sebab wajib kumpul 3 hari volunteer leave dalam setahun, berat juga tulang nak attend program camni. Awal2 camtu la, join volunteer sebab nak cuti. Dah lama2 ni rasa best pula. Lagipun dah tak kerja during weekend, kadang2 boring juga duduk rumah tv je.

Lagipun bila join ni dapat la baju free, breakfast & lunch free.. Ahh kau kalau bab free ni memang laju je kan ahahahaa..

WP_001329

21st June yang lepas join la program Go Green ni. Asalnya register as peserta tapi lepas tukar tarikh, ada team member tak boleh join. So kena cancel. Nasib baik join as volunteer. Nasib baik! Kalau jadi peserta ada la kena buat 5 challenges, antaranya tanam pokok. Pastu lari2 buat task lain. Dah le bukit ekspo UPM tu kemain luasnya.

Hari tu kena jaga Challenge 1, tanam pokok. 1 team kena tanam 4 pokok. Rasanya ada 100 lebih team yg register, mak aihh memang banyak la pokok baru tanam kat dalam UPM.

WP_001328

Hehe agak2 hidup tak ni? Hari tu jaga area pokok buah. Ada pokok lemon, ciku, buah ajaib etc. Lemon mahal kot sekarang. Harap2 pokok2 tu hidup sihat. Nanti 2 tahun lagi boleh datang kutip lemon :p

10494809_10152231042042831_1157648239003265231_n

Antara bebudak ex-department yg join hari tu. Baju hijau is the peserta. Baju biru tu volunteer yang malas nak berlari2 tengah panas :p

Tactile Project

Posted: June 23, 2014 in Volunteer, xTvT
Tags: , ,

Pada beberapa minggu yang lepas, ada la join volunteer activity dekat Sek Men Pendidikan Khas Setapak anjuran opis ni. Nama project ni SIB Tactile Project.
SIB tu stand for “Seeing is Believing”. StandChart memang ada support/sponsor untuk kanak-kanak yang ada masalah penglihatan ni. Kalau korang pernah tengok game liverpool, at least sekali dalam banyak2 game dorang main tu, pakai jersi tulis “Seeing is Believing” dengan logo gambar mata. Tak pernah tengok? Nah cam ni rupanya

Capture

Ok abaikan Gerrard yg hensem itu. Ni nak cerita pasal tactile project tu. Masa mula2 join dorang bagitau la task ni kena prepare bahan bantu belajar. Terfikir gak camne nak buat tu.

Mula-mula cikgu akan bagi kertas soalan sains kat volunteer. Dalam kertas tu ada banyak la gambarajah. Ala cam kertas periksa tu la. Dah lupa da?

WP_001248

Lukisan sapa buruk sangat ni?

 

Haa 1st task kena lukis semula gambar tu. Kebetulan dapat gambar membran sel ni, senang keje gua. Seminit dah siap lukis. Ada kawan siap dapat gambar organ dalaman manusia, memang menangis juga nak lukis bagi orang yg bukan kaki seni ni.

Lepas dah siap lukis, nanti cikgu akan bagi bahan-bahan utk kita jadikan gambarajah itu timbul. Ye la kan orang kurang penglihatan ni dorang membaca guna braile kod, guna deria sentuhan.

WP_001252

Ada la guna benang, tali, manik, kertas pasir dan lain2.
Dekat gambar tu kalau ada simbol & ayat contoh “Rajah 2”, label dan lain2, itu pun kena letak sekali tapi dalam tulisan braile la. Yang tu kita bagi budak2 sekolah tu taip.
Walaupun dorang ada masalah penglihatan, tapi laju giler kot menaip. Kagum tabik spring kat dorang.

WP_001251
proses melabel

 

Ni hasil yang dah siap. Tadaa… Nampak je senang tapi 2-3 jam juga nak siapkan ni

WP_001253

sy punya yg kiri bawah ni. yg lain tu kawan2 yg buat😀

 

Lepas dah siap, kena scan pula. Yang buat ni rupanya master copy untuk cikgu. Nanti utk soalan exam, cikgu akan scan. Haa scan pun ia akan timbul2 tau. Bukan macam scan biasa tu.

WP_001256

ceitt nampak buruk plak lepas scan. membran sel dah rupa jerawat batu je

Haa tu la hasil scan. So nanti bebudak tu akan guna yg itu la time exam. Dorang rasa2 dengan tangan. Harap2 dorang paham le tu gambar ape huhu..

Dari program ni, memang serius kagum. Bukan kagum pasal dapat buat project ni, tapi kagum dengan bebudak ni. Dorang punya soalan exam sebijik sama macam yg kita jawab tu. Cuma dalam bentuk lain je.

Even ada masalah penglihatan, tapi dorang masih gigih dan cekal nak belajar. Siap dapat A+ time exam. Insaf weh.