Archive for the ‘xTvT’ Category

Scope – UPM Eco Day

Posted: June 23, 2014 in Volunteer, xTvT
Tags:

3rd CSR aktiviti yg join untuk tahun ni! Heh kalau bukan sebab wajib kumpul 3 hari volunteer leave dalam setahun, berat juga tulang nak attend program camni. Awal2 camtu la, join volunteer sebab nak cuti. Dah lama2 ni rasa best pula. Lagipun dah tak kerja during weekend, kadang2 boring juga duduk rumah tv je.

Lagipun bila join ni dapat la baju free, breakfast & lunch free.. Ahh kau kalau bab free ni memang laju je kan ahahahaa..

WP_001329

21st June yang lepas join la program Go Green ni. Asalnya register as peserta tapi lepas tukar tarikh, ada team member tak boleh join. So kena cancel. Nasib baik join as volunteer. Nasib baik! Kalau jadi peserta ada la kena buat 5 challenges, antaranya tanam pokok. Pastu lari2 buat task lain. Dah le bukit ekspo UPM tu kemain luasnya.

Hari tu kena jaga Challenge 1, tanam pokok. 1 team kena tanam 4 pokok. Rasanya ada 100 lebih team yg register, mak aihh memang banyak la pokok baru tanam kat dalam UPM.

WP_001328

Hehe agak2 hidup tak ni? Hari tu jaga area pokok buah. Ada pokok lemon, ciku, buah ajaib etc. Lemon mahal kot sekarang. Harap2 pokok2 tu hidup sihat. Nanti 2 tahun lagi boleh datang kutip lemon :p

10494809_10152231042042831_1157648239003265231_n

Antara bebudak ex-department yg join hari tu. Baju hijau is the peserta. Baju biru tu volunteer yang malas nak berlari2 tengah panas :p

Advertisements

Tactile Project

Posted: June 23, 2014 in Volunteer, xTvT
Tags: , ,

Pada beberapa minggu yang lepas, ada la join volunteer activity dekat Sek Men Pendidikan Khas Setapak anjuran opis ni. Nama project ni SIB Tactile Project.
SIB tu stand for “Seeing is Believing”. StandChart memang ada support/sponsor untuk kanak-kanak yang ada masalah penglihatan ni. Kalau korang pernah tengok game liverpool, at least sekali dalam banyak2 game dorang main tu, pakai jersi tulis “Seeing is Believing” dengan logo gambar mata. Tak pernah tengok? Nah cam ni rupanya

Capture

Ok abaikan Gerrard yg hensem itu. Ni nak cerita pasal tactile project tu. Masa mula2 join dorang bagitau la task ni kena prepare bahan bantu belajar. Terfikir gak camne nak buat tu.

Mula-mula cikgu akan bagi kertas soalan sains kat volunteer. Dalam kertas tu ada banyak la gambarajah. Ala cam kertas periksa tu la. Dah lupa da?

WP_001248

Lukisan sapa buruk sangat ni?

 

Haa 1st task kena lukis semula gambar tu. Kebetulan dapat gambar membran sel ni, senang keje gua. Seminit dah siap lukis. Ada kawan siap dapat gambar organ dalaman manusia, memang menangis juga nak lukis bagi orang yg bukan kaki seni ni.

Lepas dah siap lukis, nanti cikgu akan bagi bahan-bahan utk kita jadikan gambarajah itu timbul. Ye la kan orang kurang penglihatan ni dorang membaca guna braile kod, guna deria sentuhan.

WP_001252

Ada la guna benang, tali, manik, kertas pasir dan lain2.
Dekat gambar tu kalau ada simbol & ayat contoh “Rajah 2”, label dan lain2, itu pun kena letak sekali tapi dalam tulisan braile la. Yang tu kita bagi budak2 sekolah tu taip.
Walaupun dorang ada masalah penglihatan, tapi laju giler kot menaip. Kagum tabik spring kat dorang.

WP_001251
proses melabel

 

Ni hasil yang dah siap. Tadaa… Nampak je senang tapi 2-3 jam juga nak siapkan ni

WP_001253

sy punya yg kiri bawah ni. yg lain tu kawan2 yg buat 😀

 

Lepas dah siap, kena scan pula. Yang buat ni rupanya master copy untuk cikgu. Nanti utk soalan exam, cikgu akan scan. Haa scan pun ia akan timbul2 tau. Bukan macam scan biasa tu.

WP_001256

ceitt nampak buruk plak lepas scan. membran sel dah rupa jerawat batu je

Haa tu la hasil scan. So nanti bebudak tu akan guna yg itu la time exam. Dorang rasa2 dengan tangan. Harap2 dorang paham le tu gambar ape huhu..

Dari program ni, memang serius kagum. Bukan kagum pasal dapat buat project ni, tapi kagum dengan bebudak ni. Dorang punya soalan exam sebijik sama macam yg kita jawab tu. Cuma dalam bentuk lain je.

Even ada masalah penglihatan, tapi dorang masih gigih dan cekal nak belajar. Siap dapat A+ time exam. Insaf weh.

Sabah bah ..

Posted: February 17, 2014 in Jalan-Jalan, xTvT

Yosh! Selepas 26 tahun hidup di muka bumi ni, akhirnya berjaya juga merentasi laut china selatan pada 26 October yg lepas (2013). Haha dah berbulan baru sempat nak update.

Awal tahun plan dengan Cath nak gi jalan2 ke Sabah, nak melawat si Unie kononnya.
Kebetulan belon merah ada promosi. So time tu tiket 2 hala around rm150 la sorang. Bulan 1 booking utk trip bulan 10. Kalau nak jimat memang kena plan awal2 le. Macam masa tahun 2012 gi langkawi, dapat tiket rm50 untuk 2 hala. Heh lagi murah dari tiket bas balik terengganu. Tapi camtu le, nak pergi sept 2012, sept 2011 dah book tiket. Prinsip kitorang, biar awal asal murah!=D

Berbalik pada trip ke Sabah, kali ni ada dugaan skit la nak ke sane. Gatal sangat pi tukar department, cuti yg plan awal tetiba kena cancel T_T. Patut pergi hari khamis sampai isnin. Tapi sebab baru tukar department awal Sept, maka cuti tak approve. Memang rezeki kebetulan waktu tu air asia sedang buat promosi. So beli la tiket baru (flight sabtu pagi) dalam rm69 untuk sehala. Cath hari khamis lagi dah fly sane.

Sabtu tu flight lepas subuh. Agak ting tong kepala naik flight 2 jam. Sampai kat airport imegresen check dan bagi pass pelawat. Tetiba rasa macam pendatang asing plak kena ada pass lawatan ni haha. Slip ni sila simpan elok2, kan tak pasal2 tak bleh keluar dari sabah hahah.

WP_000728

Dah lepas imegresen, terus amik teksi airport ke hotel. rm30 1 kereta so kalau pergi ramai2 untungla. Kalau cam saya ni travel sorang2 pagi tu, memang rasa mahal le. Tapi berbaloi la dapat teksi avanza kot hari tu. Haha giler besar kenderaan padahal penumpang sorang je.

Teksi ke hotel (bandar KK) dalam 15 minit je. Cehh takde la jauh sangat rupanya .. Alhamdulillah cuaca hari sabtu tu cerah. Cath bagitau dari khamis-jumaat hujan lebat je kat sane. Sampai je hotel terus tukar baju nak ke pulau.
Nak ke pulau (manukan, sapi) kena naik feri kat Jesselton Point. So dari hotel tu amik teksi ke Jeti. Dekat je tak sampai 10 minit drive pun tapi mak aih teksi mahal giler. Sekali naik dah kena cas RM10. Baru naik, teksi belum jalan lagi. Kalau kat KL ni, kena cas rm3 je. So tambang teksi jadi la RM15.

Kat Jesselton point ni memang banyak la pakej untuk ke pulau. Pandai2 la korang survey yg murah. Hari tu amik pakej untuk 1 pulau je. Plan asal nak island hopping kat 3 pulau, tapi bila fikir smula sabah tu musim hujan. Kan kalau hujan petang rugi plak. Lastly amik la pakej untuk 1 pulau je.

WP_000729

Tak ingat dah berapa harga pakej yg amik tu. Ni nak kena take note, pakej yg ditawarkan tak termasuk alat snorkeling, safety jacket etc. Kalau nak safety jacket kena bayar plak rm5 kot ke rm10.. Camtu la pandai2 la korang ngejas dengan abang kaunter tu. Lepas tu bila dah sampai kat pulau, kena bayar lagi RM3 seorang untuk cukai pulau. Haa nak masuk pulau pun kena bayar cukai okeh.

pizap.com10.090685884468257431392646592662

Snorkeling kat sini memang puas hati. Walaupun kat pesisir pantai pulau manukan tu tak sebersih macam redang, tapi ikan2 situ amatlah mesra alam. Elok je berenang2 celah kaki, nasib baik tak terpijak (pernah ke terpijak ikan dalam air?).

Selain snorkeling, kat situ boleh juga kalau nak try seawalking dan parachute. Ni memang menyesal sangat tak try!. Plan asal nak cuba tapi cancel last minit sebab keadaan tak mengizinkan. Harap2 ada la peluang untuk gi sabah sekali lagi, then wajib cuba aktiviti ni.

Macam dah panjang taip tapi tak habis2 lagi citer pasal pulau ni hahah. Oklah nanti part jalan2 ke kundasang sy sambung entry seterusnya.

to be cont…. (ntah berapa bulan lagi le baru bersambung entry ni agaknya) ..

Gym

Posted: February 17, 2014 in xTvT

Alkisahnya Jan-Feb yg lepas sempat la ber’excercise’ kat celebrity fitness area rumah ni.
Tu pun sebab groupon ada promosi rm48 untuk 1 month trial. Kalau tak jangan harap le murahkan diri derma rm159 bulan2 kat gym tu.

WP_000904

Yang kelakarnya orang lain pergi gym result positif la kot lepas workout sbulan. Me? hampeh result negative.
Trainer pun geleng kepala hahaha.

Ni body analisis sebelum workout, masa 1st week.
Target nak kena naikkan berat badan dan naikkan % muscle dalam masa yang sama reducekan body fat.
WP_000918

Hasilnya tadaaa..
Berat badan naik 500g (hey badan ni memang susah nak naik berat tau. naik 1/2 kilo dah kira ajaib dah ni)
So target tercapai ke? Ohh tidak sama sekali.
Sebab berat badan naik selari dengan body fat!!

WP_000992

Patutnya muscle yg naik, alih2 body fat plak bertambah T___T

Selain part ni, ada jugak segmental lean analysis. Iaitu based kita punya berat badan, berapa kekuatan tangan & kaki. Pergi gym ni ada la main dengan pemberat kan. So bajet lepas sbulan kekuatan tangan ni bertambah la. Sekali tengok result makin berkurang!! haha ni memang tak tau apa puncanya.

Apepun trial sbulan dah habis. Rindu plak nak g gym. Paling best join kelas studio tu. Kelas body combat .. kelas step…
Serius best dan memang membantu untuk hilangkan tension. Walaupun gi kelas tu lepas balik kerja, langsung rasa tak penat.

Ahh ye ke rindu nk join kelas? ke rindu nak tengok abam macho berlari atas trackmill?
ehhh???