Sabah bah ..

Posted: February 17, 2014 in Jalan-Jalan, xTvT

Yosh! Selepas 26 tahun hidup di muka bumi ni, akhirnya berjaya juga merentasi laut china selatan pada 26 October yg lepas (2013). Haha dah berbulan baru sempat nak update.

Awal tahun plan dengan Cath nak gi jalan2 ke Sabah, nak melawat si Unie kononnya.
Kebetulan belon merah ada promosi. So time tu tiket 2 hala around rm150 la sorang. Bulan 1 booking utk trip bulan 10. Kalau nak jimat memang kena plan awal2 le. Macam masa tahun 2012 gi langkawi, dapat tiket rm50 untuk 2 hala. Heh lagi murah dari tiket bas balik terengganu. Tapi camtu le, nak pergi sept 2012, sept 2011 dah book tiket. Prinsip kitorang, biar awal asal murah!=D

Berbalik pada trip ke Sabah, kali ni ada dugaan skit la nak ke sane. Gatal sangat pi tukar department, cuti yg plan awal tetiba kena cancel T_T. Patut pergi hari khamis sampai isnin. Tapi sebab baru tukar department awal Sept, maka cuti tak approve. Memang rezeki kebetulan waktu tu air asia sedang buat promosi. So beli la tiket baru (flight sabtu pagi) dalam rm69 untuk sehala. Cath hari khamis lagi dah fly sane.

Sabtu tu flight lepas subuh. Agak ting tong kepala naik flight 2 jam. Sampai kat airport imegresen check dan bagi pass pelawat. Tetiba rasa macam pendatang asing plak kena ada pass lawatan ni haha. Slip ni sila simpan elok2, kan tak pasal2 tak bleh keluar dari sabah hahah.

WP_000728

Dah lepas imegresen, terus amik teksi airport ke hotel. rm30 1 kereta so kalau pergi ramai2 untungla. Kalau cam saya ni travel sorang2 pagi tu, memang rasa mahal le. Tapi berbaloi la dapat teksi avanza kot hari tu. Haha giler besar kenderaan padahal penumpang sorang je.

Teksi ke hotel (bandar KK) dalam 15 minit je. Cehh takde la jauh sangat rupanya .. Alhamdulillah cuaca hari sabtu tu cerah. Cath bagitau dari khamis-jumaat hujan lebat je kat sane. Sampai je hotel terus tukar baju nak ke pulau.
Nak ke pulau (manukan, sapi) kena naik feri kat Jesselton Point. So dari hotel tu amik teksi ke Jeti. Dekat je tak sampai 10 minit drive pun tapi mak aih teksi mahal giler. Sekali naik dah kena cas RM10. Baru naik, teksi belum jalan lagi. Kalau kat KL ni, kena cas rm3 je. So tambang teksi jadi la RM15.

Kat Jesselton point ni memang banyak la pakej untuk ke pulau. Pandai2 la korang survey yg murah. Hari tu amik pakej untuk 1 pulau je. Plan asal nak island hopping kat 3 pulau, tapi bila fikir smula sabah tu musim hujan. Kan kalau hujan petang rugi plak. Lastly amik la pakej untuk 1 pulau je.

WP_000729

Tak ingat dah berapa harga pakej yg amik tu. Ni nak kena take note, pakej yg ditawarkan tak termasuk alat snorkeling, safety jacket etc. Kalau nak safety jacket kena bayar plak rm5 kot ke rm10.. Camtu la pandai2 la korang ngejas dengan abang kaunter tu. Lepas tu bila dah sampai kat pulau, kena bayar lagi RM3 seorang untuk cukai pulau. Haa nak masuk pulau pun kena bayar cukai okeh.

pizap.com10.090685884468257431392646592662

Snorkeling kat sini memang puas hati. Walaupun kat pesisir pantai pulau manukan tu tak sebersih macam redang, tapi ikan2 situ amatlah mesra alam. Elok je berenang2 celah kaki, nasib baik tak terpijak (pernah ke terpijak ikan dalam air?).

Selain snorkeling, kat situ boleh juga kalau nak try seawalking dan parachute. Ni memang menyesal sangat tak try!. Plan asal nak cuba tapi cancel last minit sebab keadaan tak mengizinkan. Harap2 ada la peluang untuk gi sabah sekali lagi, then wajib cuba aktiviti ni.

Macam dah panjang taip tapi tak habis2 lagi citer pasal pulau ni hahah. Oklah nanti part jalan2 ke kundasang sy sambung entry seterusnya.

to be cont…. (ntah berapa bulan lagi le baru bersambung entry ni agaknya) ..

Advertisements

Gym

Posted: February 17, 2014 in xTvT

Alkisahnya Jan-Feb yg lepas sempat la ber’excercise’ kat celebrity fitness area rumah ni.
Tu pun sebab groupon ada promosi rm48 untuk 1 month trial. Kalau tak jangan harap le murahkan diri derma rm159 bulan2 kat gym tu.

WP_000904

Yang kelakarnya orang lain pergi gym result positif la kot lepas workout sbulan. Me? hampeh result negative.
Trainer pun geleng kepala hahaha.

Ni body analisis sebelum workout, masa 1st week.
Target nak kena naikkan berat badan dan naikkan % muscle dalam masa yang sama reducekan body fat.
WP_000918

Hasilnya tadaaa..
Berat badan naik 500g (hey badan ni memang susah nak naik berat tau. naik 1/2 kilo dah kira ajaib dah ni)
So target tercapai ke? Ohh tidak sama sekali.
Sebab berat badan naik selari dengan body fat!!

WP_000992

Patutnya muscle yg naik, alih2 body fat plak bertambah T___T

Selain part ni, ada jugak segmental lean analysis. Iaitu based kita punya berat badan, berapa kekuatan tangan & kaki. Pergi gym ni ada la main dengan pemberat kan. So bajet lepas sbulan kekuatan tangan ni bertambah la. Sekali tengok result makin berkurang!! haha ni memang tak tau apa puncanya.

Apepun trial sbulan dah habis. Rindu plak nak g gym. Paling best join kelas studio tu. Kelas body combat .. kelas step…
Serius best dan memang membantu untuk hilangkan tension. Walaupun gi kelas tu lepas balik kerja, langsung rasa tak penat.

Ahh ye ke rindu nk join kelas? ke rindu nak tengok abam macho berlari atas trackmill?
ehhh???

Welcome 2014

Posted: December 31, 2013 in Uncategorized
happy new year 2014

happy new year 2014

See-Saw

Posted: November 1, 2013 in hAri hArI kErJa

See-saw. Kadang2 kita kat atas, pastu kat bawah. Masa kat atas tu best la, rasa tinggi je. Kalu kat bawah memang tak best, kadang2 rasa sakit especially bila papan tu terhantuk kuat kat tanah. Sakit bontot oii..

Camtu la kerja ni. Kadang2 rasa seronok, kadang2 rasa down giler.
Minggu lepas dapat tau yg team lead nak tukar ke team lain. Memang macam kena kejutan letrik rasanya. Team skrang ada 4 orang, 2 dekat KL dan 2 dekat Chennai. Yang dekat Chennai sorang tu cuti bersalin sampai Jan. Sorang lagi fresh grad baru je join beberapa minggu. Dan sy pun baru join team ni dalam 2 bulan. Tetiba sorang senior yg pengalaman 9 tahun nak tukar team .. Memang rasa takleh nak bernafas.

Tapi team lead, manager even head of dept sangat ber aura positif.
Keep saying u can do it Iffa. I see u handle the issue very well. bla bla bla …
Yerpp that time rasa bersemangat la kejap. Pastu bila dapat issue baru mula la rasa down balik.

Aishh dalam 2 bulan dah jadi senior kat team ni. Cabaran sangat. Anyway I love this new position. Suit me veryyyy well. Main dengan data je dari pagi sampai time balik. So cabaran besar mana pun harap diri ni kekal tabah. Dah minat kan? Maka buatla yg terbaik ye wahai diri =D

p/s: nak bahagia cari la kerja ikut minat. banyak mana pun kerja kompen takkan rasa serabut

1239974_10201955406792053_1098671322_n

The Hunter

Posted: October 16, 2013 in Jalan-Jalan, mY sImpLe LiFe

Ni tahun ke3 join treasure hunt. Sejak join SCB ni memang tak pernah miss join. Tapi tiap2 tahun join dengan team yang berbeza haha.

Treasure hunt memang seronok. Memerah otak sambil jalan-jalan kenal tempat. My task cam biasa tiap2 tahun jadi passenger je. Navigator tidak sama sekali sebab instinct sy ni ala2 Roronoa Zoro (ala watak one piece tu), selalu tersesat. Nak jadi driver pun memang tak le. Biasa driver ni bagi kat budak lelaki je. So task sy biasanya perah otak cari jawapan.

altAvqxFlwUvzT5Y5NC2_JgVS2QantPQltod4OHKwRy3pec
Team tahun ni ~

Masa nak flag off, dorang akan bagi set soalan dan direction. Direction ni kalau untuk treasure hunt ia dipanggil “Tulip”. Tapi driver kami hari tu asyik duk sebut Tulip tu sebagai Lotus.

WP_000709

Tulip ni memang untuk navigator la. Kalau navigator anda bagus, tak sesat maka senang la nak cari jawapan. Kalau dah tersesat arah tu, haa mungkin memang susah nak jumpa jawapan.

Ni pulak contoh soalan. Set A ada 30 soalan yang jawapannya ada dari papan tanda/signboard nama kedai sekitar arah tulip tu.

treasure hunt question

Sebab dah berpengalaman join, maka tahun ni banyak sket la jawapan yang betul hehe. 13/30 kira ok la kot. Kalau tahun2 lepas tu, ada la 5-6 soklan je yang betul agaknya.

Set B ada 4 soalan yang kita kena terjemah apa barang yang dimaksudkan, pastu kena beli barang tu.

treasure hunt

Macam contoh soalan dalam pic tu, jawapannya Julie’s Dark Choco. Ada dekat 3-4 jam nak terjemah ayat ke 3 tu. Padahal senang je. Ok mari kita try terjemah

“Belonging to Poppins start, this dark coloured snack”
— Ni kita google Poppins, keluar nama Mary dan Julie. Bila baca “snack” automatik terbayang biskut Julie. Tapi biskut Julie banyak jenis kan.

Ok tengok ayat kedua plak, cam takde klu apa2.
Ayat ketiga camni:
“Scope’s first and where in Chinese Headquarters initially”
— Scope’s first tu maksudnya huruf S, kita sambungkan dengan perkataan “and” maka jadilah Sand.
— where in Chinese Headquarters initially. keyword initially tu maksudnya huruf depan ayat Where In Chinese Headquarters = WICH
— sambungkan huruf dari scope tu makan jadilah SANDWICH.
— bila dapat klu sandwich ni, makan tau la jawapannya biskut julie yang kapit tu.

Ayat last “You can buy this chocolatey vanilla flavoured treasure for me”
— yang ni kitorang google je masuk website julies, tengok pic camne rupa packing produk tu.

picture31

tadaa ini lah ia. Nasib baik jumpe kat kedai. haha masa mula2 jumpa tu boleh terfikir “eh cam tak pernah nampak pun ada jual kat kedai”

So tu lah citer pasal treasure hunt. Harap2 tahun depan dapat join lagi. Eh nak join bukan free tau walaupun activity company. Tahun ni mahal sket dari tahun2 lepas. 1 kereta RM450. Tahun lepas rasanya macam rm80 je seorang. Tapi tahun ni syok, ke johor. Cam tahun2 lepas g gambang dengan cherating. tak berapa best sebab tempat tu selalu singgah. Ni ke johor cam seronok sket.

Time nak balik ahad tu sempat la singgah JPO. Sebelum tu sesat kat Larkin 2-3 jam semata-mata nak cari kedai murtabak special ni. Ada murtabak cheese, RM10 skeping haa.

WP_000702

Masa kat Larkin, lunch kat kedai apa ntah. Plaza Larkin kot. Ada menu Mee Rebus Stualang. Gilerr sedap dan cepat kenyang sebab kuahnya pekat. Ada telur rebus, cendawan dengan udang.

WP_000700

Lepas ni boleh turun ke johor selalu kot? ­čśÇ

Alkisah PTPTN

Posted: October 3, 2013 in mY sImpLe LiFe
Tags:

2 bulan lebih berurusan dengan PTPTN, call hotline takyah cakap banyak mana, naik turun opis kat kl sentral, kuala terengganu & last dekat putrajaya akhirnya setel jugak hutang 21k tu. Boleh senyum lebar tengok penyata PTPTN yg latest =D

ptptn

Yang beriya nak setelkan cepat pasal nak dapat diskaun 20% (ikut bajet 2013, kena bayar sebelum akhir sept). Lepas buat kira2, at least boleh jimat 3.5k kalu nak banding dengan bayaran tiap2 bulan melalui potong gaji selama 9 tahun. Kebetulan pula simpanan kwsp (akaun pekerja) cukup untuk buat bayaran balik, maka guna je la duit tu dulu.

Yerp sy guna simpanan kwsp untuk setelkan ptptn ni. Tak perlu keluarkan semua, just 80% je dari jumlah hutang. 20% lagi bakinya tu kira diskaun yg dapat. Tapi peliknya, dah buat kira2 dan bayar 80% je sekali tengok penyata ada baki hutang dalam rm800 lebih. So sy masuk kat web ptptn, log problem tiket kat dorang minta buat pelarasan. Kononnya kat situ tulih akan bagi feedback dalam masa 2 minggu, tapi dekat sebulan baru dapat reply. Dah le masa nak log problem tu, macam2 detail minta termasuk alamat rumah, email etc. Tapi bila dorang close ticket tu takde contact kita pun. Kita yang kena masuk web tu hari2 untuk check status. Haa ni kalau nak cerita pasal sistem ptptn memang sampai esok tak habis.

ok berbalik pasal penyata tu, alih2 lepas dorang check dan kemaskini penyata tetibe jeng jeng jeng …. aikk ada lebihan bayaran pula dalam rm900 lebih. Tak tau la mana muncul lebihan bayaran tu. Call ptptn dorang pun x pasti sangat, katanya tu pulangan insurans. Maka dorang pulang la semula lebihan bayaran tu =D alhamdulillah rezeki, boleh buat cover duit kereta sebulan.

Alkisah ptptn hotline ni, memang tahan sabar je la. Masa call hari tu dapat mesej “anda adalah pemanggil ke 21” .. T_T dekat 15 minit tunggu kat talian baru boleh cakap ngan agent. Lepas cakap tu, boleh plak budak tu tak tau dan senang je dia cakap “kami check dulu, nanti cik boleh call semula dalam tempoh 2 minggu”. hurmm ni mesti budak new joiner neh. Sebab dah berpengalaman kerja service desk sebelum ni, so ok la boleh paham situasi budak tu.

Segalanya dah setel. Kalu rajin esok2 saya buat post pasal bayaran ptptn melalui pengeluaran kwsp. Hurmm prosedurnya tak yah cakap, semua benda nak kena isi borang dan hantar kat kaunter/pos. Mohon badan2 kerajaan ni cuba la galakkan penggunaan borang digital. Save our tree la. Go green! Ni sikit2 nak kena print dan post T_T

soooo last but not least, terima kasih PTPTN. Terima kasih sebab bagi pinjaman. Dengan pinjaman tu la saya dapat beli laptop masa sem 1 untuk buat assignment dan laptop tu still ok skrang digunakan untuk tengok cerita je hehe. Dengan pinjaman ptptn jugak boleh beli printer masa sem2, tak perlu bazir duit g kedai luar tiap kali nak print assignment. Dengan pinjaman tu jugak tak perlu sy minta duit dengan abah untuk bayar yuran kolej, yuran pengajian dan duit makan. Terimaaa kasihhhhhh ~~~~

All´╗┐ that is near us
We must know
Could disappear any day
Be careful
The main key to finding happiness
Lies nowhere else but in my soul

You could reminisce; you could recall
The very last time you felt joy
Or maybe you are so blessed to a point
Where you can’t remember anything
It’s a harmony, a miracle
Being´╗┐ able to breathe and live at all
So here is your one and only chance
Life is an opportunity

All´╗┐ that is near us
We must know
Could disappear any day
Be careful
The main key to finding happiness
Lies nowhere else but in my soul
You know the closer you get to something
The tougher it´╗┐ is to see it
And I’ll never take it for granted
Let’s go

Some people may call a kind deed
An act of mere hypocrisy
But never mind those who have lost faith
You shouldn’t give in to what they say
As a matter of fact, let´╗┐ me tell you
Even if it was for a selfish cause
A salvageable hypocrisy
Is superior to murderous honesty

Everybody tells you from time to time
To never give up like a phrase from´╗┐ a movie
They tell you to stand up for yourself
As if was always that easy
Gather a´╗┐ handful of courage in my heart
To go on and survive another day
And I’ll never take it for granted
Let’s go

– Closer by Inoue Joe –
– Naruto Shippudden 4th Opening –

1176143_688434751171532_785916244_n